mandag 1. februar 2010

Lisbet Nypan - den siste hekseprosess i Trøndelag


Lisbet Nypan, eller Elisabeth Pedersdatter Nypan som hun egentlig het var født ca 1610 og døde september 1678 da hun ble dømt til døden for "hekserier" ved bålbrenning.

Hun bodde på Leinstrand utenfor Trondheim, sammen med sin mann Ole Nypan. Han ble dømt til døden for trolldom samtidig, men han ble halshugd.
Anklagene mot Lisbet og Ole begynte egentlig da de selv hevdet at de var blitt utsatt for ærekrenkelser, men saken ble fort vendt mot dem. Dette førte til forhør på Leinstrand og senere i Lagtingshuset i Trondheim.
Folk kom ofte til henne med sykdom og lidelser. Metodene hun brukte var en blanding av kristen tro, svartekunst og naturmedisin. En av metodene hennes var å "lese i salt", som var en gammel folketradisjon. Hun leste vers over saltet, som etterpå ble spist av pasienten. Flere av vitnene hevdet at de var blitt bedre av Lisbets behandling.

Sognepresten i Leinstrand forsøkte å overtale paret til å tilstå. Men de fastholdt sitt standpunkt.
I dommen står det at de ikke kunne komme med «den rette tilståelsen» på grunn av sin tette forbindelse med Djevelen.Dommeren og retten så på Lisbet som mer skyldig i trolldom enn Ole. Derfor ble hun dømt å brennes levende på stake, mens mannen ble dømt til halshugging.
Lisbet Nypan var rundt 60 år da hun ble henrettet, og mannen ca. 67 år.

Nå har jeg endelig funnet en bok om Lisbet, fra 1962. Fant den på Verdal historielag sine sider. http://www.verdal.historielag.org/publikasjoner/index.html
Boken ansees som et klenodie, og det er et begrenset antall. Ja, jeg har selvfølgelig bestilt den !!

2 kommentarer:

  1. Trist historie dette her! Det er jammen godt at verden er gått fremover.

    SvarSlett
  2. Ja, det har du rett i :-) Spennende historie, men grøss så grusomt.

    SvarSlett