lørdag 6. februar 2010

Stanger hode i veggen. Postrivialt utmattelsessyndrom/ ME.

ME-myalgisk encefalopati/kronisk tretthetssyndrom/postviralt utmattelsessyndrom

I disse dager hvor sykemeldte får mye diskusjon rundt seg, synes jeg det er forferdelig flaut å være syk. Rett og slett flaut! Jeg synes det er flaut å gå til legen, og spesielt på NAV. Jeg synes det er flaut å sitte med bekjente å snakke om sykelønnsordningen, jeg føler meg så liten. Men hva skal man gjøre?

Jeg har postrivialt utmattelsessyndrom, ikke ME. Denne sykdommen skal man etterhvert komme seg ut av, men det tar tid. Det finnes ingen medisin som kan kurere oss.
Jeg føler at jeg står å stanger hode i veggen noen ganger.
Siden 2006, har jeg vært syk, og synes det har vært en lang kamp med "systemet". Denne uken har vært svært belastende, da jeg har brukt mye tid på å snakke med saksbehandleren min på NAV. Hun skjønner rett og slett ikke at jeg er syk, hun vil rett og slett ikke forstå det. "Du kan jo i allefall prøve", sier hun. Jeg har prøvd, og jeg har strekt meg alt for langt. Legen ble rystet over et slikt press fra Nav konsulenten. Du vil ikke bli bra, om du stadig utsettes for press, og fysiske anstrengelser sier han - TAKK, det har jeg prøvd å si lenge!

Det skives mye om ME for tiden, og man skulle tro at folk flest, i allefall NAV var oppdatert. I Morgenbladet 5. februar sto det en artikkel om sykdommen, hvis noen vil lese.
Morgenbladet.no - Forsker på utmattelse Blir frustrert over enkelte uttalelser her.

Det strides om sykdommen er psykisk eller fysisk. Jeg mener definiftivt fysisk. Jeg kjenner jo det på kroppen selv. Jeg er ikke utbrent, har ikke angst eller noen form for depresjoner, jeg blir fysisk sliten av den minste ting.
Det er rart med disse sykdommene som ikke kan sees for folk flest. "Du ser da så flott ut. Er du syk du da? " Jeg går selvfølgelig ikke ut de dagene jeg har det som verst, og er liggende!!!

Jeg skulle gjerne ha klart meg uten NAV, og ikke stått i statistikken for de syke. Men jeg har ikke noe valg.
Nei, det er ikke greit.

5 kommentarer:

 1. Forstår utrolig godt hva du skriver om ang. det å være sykmeldt... Jeg kjenner flere som har ME, og det er ingen sykdom folk flest skjønner så godt. Usynlige sykdommer er liksom ikke akseptert så godt...God bedring! Klem

  Og flott blogg! Takk for besøk og kommentar på min! Legger meg til som følger jeg! :-)

  SvarSlett
 2. Hei kjære deg! Nå skjønner jeg at du skjønner meg godt om dagen - når du selv har slike ting å slite med... Bare jeg hører ordet NAV kvekker jeg til, og håper jeg aldri må sitte ovenfor en av disse saksbehandlerne... Jeg tenker masse på deg, og det er godt at du har en lege som forstår... Selv prøver jeg å nullstille meg nå, for i det hele tatt klare å eksistere... Jeg skal komme styrke ut av dette - og det skal du også! Gode, varme tanker oversendes..

  SvarSlett
 3. Slike sykdommer er ikke enkle for andre å forstå, synes det er vankslig å forstå selv også. Har ikke jobbet på ti år nå pga ME men har heldigvis en veldig grei forbinelse med Nav her på plassen. Slike sykdommer er ensomme sykdommer, både pga at man ikke klarer så mye sosialt og pga at man kan ikke snakke med folk om det for de forstår ikke. Varme tanker sendes til deg!

  SvarSlett
 4. Takk for gode tanker AnneKa. Jeg viste ikke at du også var plaget av ME. I 10 år ? Men det er godt å høre at noen har god dialog med NAV, jeg tror det er bare informasjon som mangler, det er fortsatt "nytt" for mange.

  SvarSlett