onsdag 24. februar 2010

Mammutsalg !!!!

I dag har jeg vært på mammutsalg, men siden vi har bare en liten Ark-bokhandel, var det veldig lite utvalg. Men jeg fant da en bok av Dag Solstad, "Armand" Fotnoter til en uutgravd roman. Har noen av dere lest den? Jeg har egentlig ikke vært fristet til å lese bøker av Solstad, men det skader vel ikke å prøve :-)


Ellers så har min kjære datter bursdag i dag, det ble feiret med familie i kveld, resten tar vi i morgen. Jeg orker ikke så mange på en gang. Har baket muffins, brownies og mekket en svær bløtekake. Bursdagsbarnet er ikke trett, tror hun vil få mest mulig ut av dagen :-) Barneselskapet hadde vi heldigvis slått sammen med hennes kamerat, vi leide en liten sal i vårt lokale forsamlingshus - veldig smart faktisk. Jeg slipper nemlig ikke 15 rabiate 9 åringer inn i vårt hus !!

Fortsatt kaldt i Trøndelag, men det går rette vegen. Kanskje det blir en skitur i løptet av uka.

mandag 22. februar 2010

Vinderkulde


Sitter i stua, hvor ovnen blir sprengfyrt. I dag var det utrolig kaldt, så da får man finne på noe koselig inne i stede.

Jeg strikker en genser til min kjære søster. Den strikkes på maskin (manuell, så det er litt jobb alikevel), i garnet Susanna, grønn/sort. Hun ville ha den strikket med stripene på langs og det blir faktisk veldig flott. Til slutt perser jeg den med vått klede og "HOT" strykejern, da blir det flatt og kompakt. Har strikket en del kjoler i samme stil og de har jeg fått mye skryt for...host host...

Ellers er det vinterferie, men hva skal man finne på? Vi tenkte oss ut på ski, men siden det er så kaldt, må man holde seg inne. Men det er bare mandag i dag, så vi får håpe værgudene vil gi oss litt mildere vær.

Når det gjelder lesing, så har jeg absolutt ingenting for tiden. Trodde jeg skulle bruke lengre tid på "Vårløsning", men den var jo så bra, at den slukte jeg på få dager. Så nå går det i bygdebøker og andre slektsrelaterte bøker.

Ønsker dere alle en fin mandag :-)

fredag 19. februar 2010

Vinn Speilrefleks kamera !!!

Jeg deltar i en superbra konkurranse hos http://fyllings.blogg.no hvor jeg kan vinne et speilrefleks kamera. Trykk på linken her:http://fyllings.blogg.no å gå inn på siden og delta du også.

Bloggen til Rebekka er morsom og flott, OG hun arrangerer mange konkurranser, så stikk innom å ta en titt :-)
http://fyllings.blogg.no

"Vårløsning" av Randi Landmark

Har nå kommet meg gjennom "Brostein" av Brekke. De to andre jeg lånte, kom jeg bare halvveis i, og måtte gi opp. Nei, det ble for tørt for meg. Men hver sin smak. Men Brostein var helt all right :-)

MEN, nå har jeg endelig fått "Vårløsning" av Randi Landmark (måtte vente ett par uker for å få den, KØ !) Begynte på den i går, og jeg må virkelig si at den falt i smak !!! Så spennende, jeg klarer nesten ikke å legge den fra meg. Men i disse OL-tider har jeg masse av tid til å lese (jeg er ingen OL-entusiast) Ja ja, dere skjønner ikke hvordan det går an - å ikke like vintersport. Men jeg sitter heller med en god bok.
Vårløsning handler om Marie, som får seg jobb og flytter til en liten bygd. Hun har overtatt både leilighet og jobb etter Guri, som er sporløst forsvunnet.....
Her er mye kjærlighet og beskrivelse av livet på bygda. Ja, denne boka fenger virkelig meg. Og det beste er at en oppfølger er underveis. Men jeg synes tittelen på boka røper ganske mye, allerede........

Ellers så venter jeg på våren !!! Her er det meldt en kuldeperiode, men får håpe den ikke kommer før vinterferien er over. Vi vil ut på ski !!

Og så driver jeg med min store lidenskap; slektsforkning, og det ser ut til at det ingen ende vil ta, haha, og det er jeg glad for.
Vel, da vil jeg ønske dere en riktig god OL og LESEHELG !!!!

søndag 14. februar 2010

Gratulerer med dagen alle mødre !!!!

Gratulerer med dagen alle mødre !!!! I dag er dagen man skal feire sin mor, men her i huset fåregår feiringen rolig. Jeg ønsket meg ikke gave, men en tegning fra datteren blir det vel :-) Kake blir det i morgen, da det er bursdag, så da slår vi sammen to fluer i en smekk !

Det er 14. februar og Valentin dagen også i dag. Her i Norge er vi vel ikke helt inne på dette med kjærlighets-kort. Min mann skulle vel aldri finne på noe slikt..haha. Men jeg ser at den yngre garde kanskje er mere inne på det. Flott og søtt er det.

Ønsker alle en fortsatt fin søndag, morsdag og valentin dag :-)))

tirsdag 9. februar 2010

Litteraturhuset 15. Februar


Ett tips til skriveglade Østlendinger:

Skrive- og inspirasjonskurs, med Bjarte Breiteig, Mandag 15. februar kl. 1800 Kverneland, Litteraturhuset. Kr. 1300,- for to kvelder
Arrangør: Norsk Forfattersentrum

Bjarte Breiteig er tilbake med tips og råd til deg som sysler med skriverier – eller trenger draghjelp til å komme i gang.
Bjarte Breiteig (f. 1974) er blant landets mest kritikerroste novelleforfattere og utropt til en av de viktigste yngre litterære stemmene fra det siste tiåret.
Påmelding til: hanne@forfattersentrum.no.
Arrangør og tekst: Norsk ForfattersentrumFor spørsmål om innhold, deltakere eller eventuelt billettsalg, ta kontakt direkte med arrangør.

Hvorfor skal ALT skje i Oslo ???? Grrr...jeg vil også ...

mandag 8. februar 2010

Leser "flate" bøker....

Sult, av Knut Hamsun. Den har jeg aldri lest...men nå fikk jeg den i posten i dag:-) Startet så vidt med den, og synes den virker ok.
Ellers sliter jeg med å komme gjennom Toril Brekke sine bøker, Granitt, reisen til Amerika og Brostein. Den sistenevnte er vel den beste av dem. Det er oppfølgeren av Sara. Handlingen er fra Trondheim ca 1860-1880, en periode jeg synes er spennende. Noen som har lest den? Vel, jeg er snart ferdig med den, men det tar tid. Den er litt flat, og med lite spennende innslag. Jeg legger vel inn en kommentar på den - når jeg er ferdig.

Har også bestilt Amtmannens dødtre. Jeg bare MÅ lese den. Siden jeg er oppslukt i 1800-tallet, får jeg vel prøve meg på den også. Ellers så leser jeg slike "dame serier". Jeg lovet meg selv, at slike serier skulle jeg holde meg unna. Men, så fant jeg en serie som het Amerika og måtte selvfølgelig lese den. Så fant min mor ut, at jeg burde lese Hannah serien, det var en tid jeg var veldig oppråd for lesestoff...hehe ja, så ble det til at jeg lånte den også da. Men nå er det slutt. Ingen flere serier!!

Ønsker dere en flott uke

lørdag 6. februar 2010

Stanger hode i veggen. Postrivialt utmattelsessyndrom/ ME.

ME-myalgisk encefalopati/kronisk tretthetssyndrom/postviralt utmattelsessyndrom

I disse dager hvor sykemeldte får mye diskusjon rundt seg, synes jeg det er forferdelig flaut å være syk. Rett og slett flaut! Jeg synes det er flaut å gå til legen, og spesielt på NAV. Jeg synes det er flaut å sitte med bekjente å snakke om sykelønnsordningen, jeg føler meg så liten. Men hva skal man gjøre?

Jeg har postrivialt utmattelsessyndrom, ikke ME. Denne sykdommen skal man etterhvert komme seg ut av, men det tar tid. Det finnes ingen medisin som kan kurere oss.
Jeg føler at jeg står å stanger hode i veggen noen ganger.
Siden 2006, har jeg vært syk, og synes det har vært en lang kamp med "systemet". Denne uken har vært svært belastende, da jeg har brukt mye tid på å snakke med saksbehandleren min på NAV. Hun skjønner rett og slett ikke at jeg er syk, hun vil rett og slett ikke forstå det. "Du kan jo i allefall prøve", sier hun. Jeg har prøvd, og jeg har strekt meg alt for langt. Legen ble rystet over et slikt press fra Nav konsulenten. Du vil ikke bli bra, om du stadig utsettes for press, og fysiske anstrengelser sier han - TAKK, det har jeg prøvd å si lenge!

Det skives mye om ME for tiden, og man skulle tro at folk flest, i allefall NAV var oppdatert. I Morgenbladet 5. februar sto det en artikkel om sykdommen, hvis noen vil lese.
Morgenbladet.no - Forsker på utmattelse Blir frustrert over enkelte uttalelser her.

Det strides om sykdommen er psykisk eller fysisk. Jeg mener definiftivt fysisk. Jeg kjenner jo det på kroppen selv. Jeg er ikke utbrent, har ikke angst eller noen form for depresjoner, jeg blir fysisk sliten av den minste ting.
Det er rart med disse sykdommene som ikke kan sees for folk flest. "Du ser da så flott ut. Er du syk du da? " Jeg går selvfølgelig ikke ut de dagene jeg har det som verst, og er liggende!!!

Jeg skulle gjerne ha klart meg uten NAV, og ikke stått i statistikken for de syke. Men jeg har ikke noe valg.
Nei, det er ikke greit.

Ta boka og spis den.

En god bok lærer leseren om seg selv, en dårlig bok lærer leseren om forfatteren.

onsdag 3. februar 2010

Orkidè glede :-)

Siden i høst, har mine tre orkideer vært uten blomst. Sist holdt de veldig lenge, og var så flotte.
Min mor har orkideer i hvert ett vindu, og de blomstrer ustanselig, synes jeg. De avløser vel hverandre. Men mine blomstret av samtidig.
Så for ett par uker siden fikk jeg se flotte knopper som klamret seg på en stilk. Endelig !!



Og nå har to av knoppene sprunget ut i blomst. Den er jo så flott. Jeg liker de hvite best, men har også en lilla som jeg fikk av min bestemor.

Så nå må de få ekstra godt stell. Jeg har fått gode råd av min mor. De skal bl.annet skylles en til to ganger pr uke, det spørs hvor tørre røttene og barken er. Så skal de ikke stå for varmt, og heller ikke for kalt....så da står de i kjøkkenvinduet til oss. Der er det vel akkurat passe tenker jeg.

mandag 1. februar 2010

Lisbet Nypan - den siste hekseprosess i Trøndelag


Lisbet Nypan, eller Elisabeth Pedersdatter Nypan som hun egentlig het var født ca 1610 og døde september 1678 da hun ble dømt til døden for "hekserier" ved bålbrenning.

Hun bodde på Leinstrand utenfor Trondheim, sammen med sin mann Ole Nypan. Han ble dømt til døden for trolldom samtidig, men han ble halshugd.
Anklagene mot Lisbet og Ole begynte egentlig da de selv hevdet at de var blitt utsatt for ærekrenkelser, men saken ble fort vendt mot dem. Dette førte til forhør på Leinstrand og senere i Lagtingshuset i Trondheim.
Folk kom ofte til henne med sykdom og lidelser. Metodene hun brukte var en blanding av kristen tro, svartekunst og naturmedisin. En av metodene hennes var å "lese i salt", som var en gammel folketradisjon. Hun leste vers over saltet, som etterpå ble spist av pasienten. Flere av vitnene hevdet at de var blitt bedre av Lisbets behandling.

Sognepresten i Leinstrand forsøkte å overtale paret til å tilstå. Men de fastholdt sitt standpunkt.
I dommen står det at de ikke kunne komme med «den rette tilståelsen» på grunn av sin tette forbindelse med Djevelen.Dommeren og retten så på Lisbet som mer skyldig i trolldom enn Ole. Derfor ble hun dømt å brennes levende på stake, mens mannen ble dømt til halshugging.
Lisbet Nypan var rundt 60 år da hun ble henrettet, og mannen ca. 67 år.

Nå har jeg endelig funnet en bok om Lisbet, fra 1962. Fant den på Verdal historielag sine sider. http://www.verdal.historielag.org/publikasjoner/index.html
Boken ansees som et klenodie, og det er et begrenset antall. Ja, jeg har selvfølgelig bestilt den !!