søndag 31. januar 2010

Jeg ønsker meg et eget bibliotek !!



Lenge har jeg ønsket meg et eget lille bibliotek. Men huset har ikke flere rom......

En bekjent fåreslo at jeg kunne innrede et hjørne av stua, med bokyller og en god stol. Men nei, det passer i grunnen ikke hjemme hos oss - jeg må ha et eget rom.

Så da må man kanskje vente til man ikke orker å bruke treningsrommet? Noe jeg forøvrig aldri bruker... eller til barnet flytter ut...å hun er bare 9 år ennå !


Så jeg får vel bare nøye meg med å ha bøkene pakket i esker på hemsen, og la dagens bok, ligge på kaffebordet.

fredag 29. januar 2010

Helene Uri holder skrivekurs i Praha


Åhh, den som hadde råd til dette ? Jeg for min del, får nok holde meg hjemme.
De som deltar på dette skrivekurset, vil nok få fire utrolige flotte og inspirerende dager.
Hvor: Praha
Når: 13. - 16. februar 2010 (påmeld. før 30. januar 2010)
Pris: kr 9.990,- Depositum: kr 3.000,-
Inspiratør: Helene Uri
Ledige plasser: 3

Her er et utdrag av
skrivekursets program :
Det vil bli en blanding av foredrag, samtaler og praktiske øvelser. Det er fint om deltagerne sender inn en kort tekst på forhånd, men dette er ingen forutsetning. Vi skal blant annet ta opp disse temaene:

Plot: Skal man og kan man planlegge historien før man begynner å skrive? Hvordan gjøres i så fall dette?
Research: Må man gjøre research? Og hvordan gjøres det?
Struktur: Hvordan skal boken/teksten bygges opp?
Synsvinkel: Hvem forteller historien? Er den i førsteperson eller tredjeperson? Fordeler og ulemper ved valg av synsvinkel.
Språk: Hvor viktig er språket? Hvordan kan man skape et godt "litterært" språk - og hva er det?
Personer: Hvordan skaper en forfatter personene? Karaktertrekk, språk, helt/anti-helt.
Ideer: Hvilke mulige kilder har man for ideer?
Inspirasjon: Hvor henter man inspirasjon fra? Er det bare rødvin som funker?
Skrivesperre: Hva gjør man når man står aldeles fast?... og hvordan i all verden begynner man på et litterært prosjekt??!!

Min Kamp av Karl Ove Knausgård


Jeg har bestilt boken på bilblioteket, men det er venteliste. Så jeg får vel vente noen uker til. Har hørt utrolig mye positivt om bøkene til Knausgård, og det får jo en til å bli nyfiken. Så noen av dere intervjuet med han i Bokprogrammet ? Hvis ikke, anbefales det. her er en link:


Den skal bli utgitt som seks romaner !!

Ubeskrivelig bra skrevet - sies det.

onsdag 27. januar 2010

Svartebøker på nett

Det digitale arkivet over svartebøker inneholder faksimiler av et utvalg originaler og avskrifter/kopier av svartebøker i Norsk Folkeminnesamling ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, samt Svarteboken fra Borge, transkribert og med innledning og kommentarer av professor Arne Bugge Amundsen som ble publisert i 1987. Her finner man også en kort introduksjonstekst til svartebøkene, med en kortfattet bibliografi relatert til det norske materialet. I tillegg er det laget et register med en foreløpig oversikt over de største kjente samlingene av svartebøker. Oversikten dekker foreløpig det som finnes ved: Norsk Folkeminnesamling – Universitetet i Oslo, Håndskriftsamlingen – Nasjonalbiblioteket, De Heibergske Samlinger – Sogn folkemuseum, Norsk Folkemuseum og Gunnerusbiblioteket – Universitetsbiblioteket i Trondhjem. Denne oversikten vil bli supplert og utvidet med tiden.

Kanskje ikke så nyttig, men underholdene og interessant er det virkelig :-)


Leselyst

I dag var jeg innom en tur på biblioteket. Denne gangen ble det to bøker av Toril Brekke. Jeg har lest litt om dem på nett, og tenkte at dette er sikkert noe for meg.

Drømmen om Amerika.
Dette er første bind i forfatterens romanberetning om den norske utvandringen. Vi møter kvekeren Håvard som gifter seg med den foreldreløse Elise. Han vil ta med seg henne og hennes bror Ansgar over havet. Redde, fattige og uvitende kommer søskenparet til den nye verden. Og i en nybyggerkoje ved Ontariosjøen føder Elise Håvards datter.

Denne har jeg allerede lest noen sider i. Litt tung i starten, men så løsner det etterhvert.




Granitt
Familiekrøniken Granitt gir et levende bilde av stenhoggermiljøet rundt Loddefjorden fra slutten av foorrige århundre og fremover. Anton Syrin er stenhogger og spillemann, svirebror og kortspiller, et mannfolk som får kvinnene til å skjelve. Kjerlighetsforholdet mellom Anton og hans Lina er fotellingens solide fundament. Anton får mange etterkommere - ikke bare med Linas - og flere livshistorier veves ssammen. Torill Brekke skildrer dem alle med nærhet og varme.


Ny blogg :-)

Ja, da ble det en ny blogg alikevel. Jeg har hatt både en hage og en håndarbeids blogg, men siden disse hobbyene følger deler av årstidene, blir de uten innlegg mesteparten av året :-(
Siden jeg har konstant skrivekløe, fant jeg det riktig å opprette en ny blogg, som kan inneholde det meste....

Dette er noe jeg vil bruke bloggen til :
- anbefale bøker !!
- fortelle litt om dagligdagse ting
- hage og urter
- slektsgransking
- reiser, reisetips
- få utløp for glede og frustrasjon..
- det meste mellom himmel og jord

Jeg kan jo starte med å fortelle kort om meg selv. Jeg i 30 årene, bor i Midt-Norge med mann og barn. Jeg er hjemme for det meste av tiden, da jeg har en kronisk sykdom. Ellers liker jeg å lese, drive med slektsgransking, reise, urter til olje og te, hage-sysler. Jeg går med en drøm i magen, så får vi se om den vil ut i dagen....oh I am a poet, and I did not know it.
Ja, da håper jeg noen tar turen inn hos meg. Legg gjerne inn komentarer, det er jo så hyggelig:-)